VoorTegen

Huh? Geen Nederlandse partijen in het parlement?

Geschreven op 11-02-2019


In het Nederlands parlement zitten Nederlandse partijen, zoals GroenLinks, het CDA en de VVD. In het Europees Parlement zien we deze partijen niet onder deze naam terugkomen. Er zijn namelijk ook speciale ‘bundeltjes’ voor het Europees parlement. Niet zo gek als je erbij stilstaat dat het Europees Parlement op dit moment 751 zetels kent, verdeeld naar het inwoneraantal van de lidstaten. In totaal vertegenwoordigt dit parlement dus ruim een half miljard Europeanen! Om niet met iedere partij om de tafel te moeten zitten als je iets wil besluiten, kennen we de Europese fracties. 

Deze Eurofracties zijn kort gezegd een samenwerking tussen nationale partijen. Zo werken alle socialisten, alle liberalen en alle groene partijen samen in hun eigen fracties. Toch staan op de kieslijst gelukkig de ‘gewone’ partijen, wel zo makkelijk!

Benieuwd naar de ‘eurofracties’ en hoe bijvoorbeeld Roemenen samenwerken met Nederlanders en Italianen? Klik op de linkjes hieronder om meer over ze te weten te komen, bijvoorbeeld hoeveel Nederlanders deel uitmaken van de fracties.

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (fractie)

ALDE

Europa van Naties en Vrijheid

ENF

Europa van Vrijheid en Directe Democratie

EVDD

Europees Unitair Links/Noords Groen Links

GUE/NGL

Europese Conservatieven en Hervormers

ECR

Fractie Europese Volkspartij

EVP

Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten

S&D

Groenen/Europese Vrije Alliantie

Groenen/EVA

Niet-ingeschrevenen

NI